All for Joomla All for Webmasters
  NOVICE ·   DOGODKI ·   +386 (1) 500 75 00

ERASMUS +

Gostovanje v Romuniji

V tednu od 14. – 20. aprila 2019 smo se v sklopu našega projekta z učenci Brino, Natalijo, Živo, Nežo, Ines, Nikom, Nejcem in Rubnom ter učiteljicami Vesno, Greto in Mojco odpravili na naše prvo gostovanje. Obiskali smo glavno mesto Romunije, Bukarešto in zopet izvedli izmenjavo tradicionalnih otroških iger med Latvijo, Romunijo in Turčijo.

 

Naši učenci so se krasno in brez težav vključili v romunske družine, katerih gostoljubnost je presegla vsa naša pričakovanja. Toplina vseh gostiteljev, tako učiteljev kot staršev, je naš obisk obogatila z neprecenljivimi izkušnjami in nas obdala z željami po novih odkrivanjih drugih kultur.

 

Že prvi dan smo se podali na lov za zakladom po Bukarešti in na ta način spoznavali njihove kulturno-zgodovinske znamenitosti in bogato zgodovino. Naši učenci so se izkazali v sodelovanju v skupinah z učenci, učitelji in starši drugih držav. Naslednji dan smo posvetili obisku šole in opazovanju pouka. Ta dan smo imeli uradni sprejem, ki je bil še posebej veličasten, saj so nas pričakali vsi učenci in učitelji šole. Med mimohodom smo slišali evropsko himno, pred prihodom pred rdečo preprogo pa še slovensko. Izmenjali smo si darila in odšli na bogato pogostitev, ki so jo pripravili učitelji in starši učencev.

 

V četrtek smo se odpravili v Transilvanijo, kjer nas je mraz kar malce presenetil, vendar očarala prekrasna poletna rezidenca Karla I, Peles ter grad grofa Dracule, Bran.

 

V petek smo vse države posvetile dan razstavi avtohtonih izdelkov, hrane na stojnicah in tradicionalnih plesov, ki smo jih potem tudi skupaj odplesali.

 

Starši, ki so gostili naše otroke, so vsak dan pripravili program in obiske galerij in muzejev in s tem še bolj obogatili to nepozabno izkušnjo.

 

Naši učenci so se izredno dobro izkazali s samozavestjo, samostojnostjo, sproščenostjo, kulturnim obnašanjem, poznavanjem angleškega jezika, predvsem pa z odprtostjo do drugih kultur, s čimer so dokazali, da je cilj projekta uresničen in s ponosom lahko rečemo, da so predstavljali našo državo in šolo kot bi si lahko le želeli.