All for Joomla All for Webmasters
  NOVICE ·   DOGODKI ·   +386 (1) 500 75 00

ERASMUS +

Gostovanje v Latviji

V tednu od 22. do 28. 9. 2019 sva učiteljici Urša in Mojca z učenci Majo, Paulino, Tatjano, Emo, Erazmom, Urbanom in Lukom udeležili obiska Valsts gimnazije v malem latvijskem mestu Balvi, ki leži v bližini ruske meje.

 

Skladno s projektom smo tudi tokrat skupaj s partnerskimi državami Turčijo, Romunijo in gostiteljico Latvijo predstavili tradicionalne igre posameznih držav, prvi večer pa tudi nekaj tradicionalne kuhinje. Latvijcem je bila najbolj všeč zaseka, najbrž zaradi simpatične predstavitve našega učenca Luka.

 

Sprehodili smo se po sveže prenovljeni gimnaziji, ki nudi 400 dijakom veliko prostora za kvaliteten pouk in obšolske aktivnosti, svet dijakov je namreč aktivno vpet v lokalno skupnost.
Tudi sami smo aktivno sodelovali pri delavnicah v umetniški šoli, poslušali kratek koncert v glasbeni šoli, kamor hodita kar 2/3 vseh osnovnošolcev iz mesta s 7000 prebivalci. Občina kar polovico letnega proračuna nameni za izobraževanje in tako imajo učenci brezplačne vse šolske potrebščine, učbenike, prehrano, dijaki iz okoliških krajev pa brezplačno bivanje v dijaškem domu. Glasbena in umetniška šola staneta za 2-3-kratni tedenski obisk starše le 7 evrov na mesec.

 

Peljali smo se z ladjico po jezeru v mestecu Aluksne in si ogledali prirodoslovni muzej, šli na dnevni obisk glavnega mesta Riga, se peljali z ladjico po jezeru Balvi, učitelji pa smo obiskali občinsko stavbo, kjer nas je sprejela podžupanja mesta Balvi. Zadnji dan smo si ogledali zaključno prireditev s podelitvijo certifikatov za sodelovanje.

 

Naši učenci so zelo uživali, se izkazali s tekočim znanjem angleškega jezika in bili aktivni pri sodelovanju z drugimi učenci in dijaki. Latvijske družine so jih gostoljubno sprejele in skrbele za njih kot za svoje otroke, tako da ob slovesu ni šlo brez solz.

 

Odpotovali smo v tednu, ki je bil zaznamovan z ukinitvijo letov letalskega prevoznika Adria Airways in če smo še imeli srečo s povezovalnim letom preko Frankfurta na poti v Rigo, nazaj ni šlo tako gladko. Dva dni pred odhodom smo bili prisiljeni kupiti nove letalske karte, tako da smo leteli s finsko družbo Finnair, kar je malce podaljšalo celotno pot domov, vendar smo se vsi polni vtisov in energije varno vrnili v objeme družin, ki so nas že nestrpno pričakovale.